Välkomna till podden om det uppskattande ledarskapet! I vår podd kommer vi att prata om den nya tidens ledarskap, om att världen förändras, om vikten av att ha ett stort och modigt hjärta, en uppskattande värdegrund och goda ledarvanor. Vi som leder podden heter Anna Åberg och Linda Esseholt. Anna är coach, entreprenör och digital nomad. För några år sedan stod Anna på flygplatsen i Umeå med allt hon ägde i några resväskor redo att ge sig ut i världen. Linda jobbar som kommunchef i offentlig sektor. För några år sedan var Linda i Rumänien och blev då intresserad av ledarskap som gör skillnad och skapar delaktighet på riktigt. Nyfikenheten på utveckling, ledarskap och framtiden förenar oss båda och gör att vi nu ger oss ut på en gemensam resa mot framtiden. Med oss på redan är våra gäster från samhällets alla arenor.

Men vad är då uppskattande ledarskap?
Ett stort och modigt hjärta, nio bärande idéer och tio uppskattande vanor. Uppskattande ledarskap är ingen quick-fix. Det är ett sätt att leva. Nedan följer en kort sammanställning av vad Uppskattade Ledarskap är för oss.

En uppskattande ledare är en person som lever efter bärande idéer och som har uppskattande vanor. Ledarskap är en vana, inte en personlig egenskap. Alla människor, oavsett bakgrund och personlighetstyp, kan utveckla sina ledarvanor och bli mer bekväma och vana i att leda sig själv och andra.

Ett stort och modigt hjärta – positiv kraft börjar i oss själva.
När vi har mött ledare både i det offentliga och i företagarvärlden så har vi märkt att det finns många som inte fyller på sin egen inre kärna. De finns där för andra, för familj, för vänner, för medarbetare, men kanske inte alltid för sig själva. Hur pratar du med dig själv? Desto mer positiva och accepterande vi är till oss själva desto lättare är det att se andra människors styrkor, glädje och framgång. Linda brukar säga att vår inre dialog tar sig ett yttre uttryck:
“Ge upp iden på att ingen vet vad du tänker. Du läcker vad du tycker och känner. Acceptera tanken att dina medarbetare och kunder ser rakt igenom dig. Din inre dialog, dina inre tankar, dina inre känslor tar sig ett yttre uttryck när du möter och kommunicerar med människor. Det är därför som det uppskattande ledarskapet börjar med ett stort och modigt hjärta. Det är i dig själv din uppskattande ledarresa börjar”.

Bärande idéer – fläta samman en plattform av värden.
De bärande idéerna eller principerna flätas samman till de grundläggande värderingar som du vilar på i ditt ledarskap. En plattform av värden som hjälper dig att agera och hantera situationer. Några av de bärande idéerna i det uppskattande ledarskapet är:
– Du tror att människor växer bäst med rötterna i sina styrkor.
– Du tror att alla människor har stor potential.
– Du tror att jakten på syndabockar bara skapar otrygghet. Att rotandet i problem bara skapar fler problem och att problemfokus bara får människor att krympa och bli rädda. Kränkta människor samarbetar inte. “Vi måste ge oss ut på äventyr för att ta reda på vart vi verkligen hör hemma”.

Vanor – det är i handling som ledarskap syns!
Vi måste agera, pröva och hitta vanor för att ta reda på vilka vi är som ledare. Det är våra handlingar som syns, inte våra ambitioner. Vi måste handla och pröva!

“Det är inte vad vi säger eller tänkte som gör oss till dem vi är, det är våra handlingar”. Förnuft och känsla.

En vana är något du gör som du, precis som alla andra människor, kan träna upp. Några vanor som en uppskattande ledare har är:
– Du stärker din egen kärna. Det är när vi ser det goda i oss själva som vi kan se det goda i andra. Inte förr och inte senare.
– Du är en relationsbyggare.
– En uppskattande ledare bygger relationer med andra människor, eftersom det är genom relationer som människor växer och utvecklas.
– Du använder dina uppskattande ögon – En uppskattande ledare ser på människor med uppskattande ögon och berättar ofta och gärna om detta.
– Du inspirerar andra att pröva, att växa och att våga vilket skapar en trygg atmosfär där det är tillåtet att misslyckas eftersom det är en helt naturlig del av att lyckas. I trygga klimat händer saker. Det är där innovationerna kommer, det är där problem blir lösta, det är där de nya idéerna kommer, eller de gamla utvecklas, det är där människor växer och det är där de trivs.
– Du ser till att andra lyckas. En uppskattande ledare har vanan att se till att alla människor kring henne är framgångsrika i det de gör som tänker att andra människors framgång är deras framgång. En uppskattande ledare växer när hon ser andra människor växa, det ger henne kraft och energi.
– Du lever som du lär. En uppskattande ledare är autentisk och lever som hon lär och tror att det livslånga lärandet är en viktig del för att bli bättre och bättre på ledarskap. Autenticitet är ingen ändstation, det är en resa i självkännedom, som ibland gör ont, ibland är befriande, men som gradvis gör oss till bättre människor och därmed bättre ledare.

Nyfiken på att fortsätta din ledarskapsresa tillsammans med oss? Hoppas det! Lyssna gärna vidare på vår podd och tack för att du är här!

Facebook Comments Box